Help, ik zoek een psycholoog!

Gezondheid gaat om meer dan alleen je lijf. Het is essentiëel om goed te zorgen voor je lichaam én geest. Psychische klachten zijn misschien niet zo goed te zien als een gebroken been, maar kunnen net zo goed een groot obstakel in je dagelijks leven zijn. Maar het zoeken naar geschikte hulp is nog niet zo makkelijk. Wanneer je bijvoorbeeld overweegt om in Almere naar een psycholoog te stappen, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Met dit artikel krijg je een steuntje in de rug.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog houdt zich bezig met je gedachten en gedrag. Waarom denk je zoals je denkt en doe je zoals je doet? Als je last hebt van bijvoorbeeld angsten, stress of somberheid, kan dat grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Met een professional kom je daar veel makkelijker uit dan alleen. Je verkent in de therapie je problemen, stelt doelen op en maakt een plan om deze in stapjes te bereiken. Er zijn veel verschillende soorten therapie; het is belangrijk om samen uit te zoeken welke vorm voor jou werkt. De behandelaar neemt jouw grenzen en vertrouwen heel serieus; hij/zij heeft beroepsgeheim en zal nooit zomaar doorvertellen wat er in een sessie is besproken.

Hoe vind ik de juiste hulp?

Je kunt naar de huisarts gaan. Deze zoekt een behandelaar die bij je past en kan je doorverwijzen. Je kunt ook zelf op zoek. Als je googelt naar praktijken in je woonplaats, bijvoorbeeld "psycholoog Almere", vind je al een hele lijst. Sommige zijn bij een bepaalde kliniek aangesloten, andere zijn 'vrijgevestigd'; die hebben een eigen praktijk. Kijk goed welke therapeuten er bij jouw zorgverzekeraar zijn aangesloten. Belangrijk is sowieso dat je je op je gemak voelt. Wanneer je merkt dat iemand niet zo bij je past, is het juist goed om dat aan te geven en verder te zoeken. Jouw herstel en gezondheid staan voorop.

Leave a Comment