Hoe kun je slissen afleren?

Slissen afleren kun je het beste doen met ondersteuning van een logopedist. Deze is gespecialiseerd in spraakstoornissen en weet welke technieken er bestaan om slissen af te leren. Niet alleen kinderen maar ook volwassen kunnen zich inschrijven voor logopedie. Vaak is het zo dat problemen met slissen al op jonge leeftijd ontstaan. Er spelen vaak verschillende factoren mee waardoor de spraakontwikkeling niet optimaal is verlopen. Wanneer een kind een bepaalde klank niet goed uitspreekt dan kan er bijvoorbeeld een spraakstoornis aan ten grondslag liggen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn maar het is in zo’n geval aan te raden om dit met een logopedist te bespreken. Zo rond het vijfde jaar moet de spraakontwikkeling voltooid zijn.

Slissen en de oorzaak

Duidelijk en goed verstaanbaar praten is niet altijd vanzelfsprekend. Als klanken niet op de goede manier worden uitgesproken kan een kind gaan slissen. Toch hoeft de oorzaak van slissen niet altijd in de spraakontwikkeling te liggen want er kan ook sprake zijn van een anatomische afwijking. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan duimzuigen. Wanneer een kind vaak heeft duim gezogen kunnen spieren in de tong slapper worden. Hierdoor kunnen klanken ook niet goed worden uitgesproken. Het is van belang om zo vroeg mogelijk te starten met logopedie zodat de spraakontwikkeling weer gecontinueerd kan worden.

Slissen afleren met persoonlijke begeleiding

Wanneer een kind slist kan deze daar vervelende gevolgen van ondervinden. Vaak worden deze kinderen gepest waardoor ze een lager zelfbeeld ontwikkelen. Ook als volwassene kun je er last van ondervinden. Wanneer je op het werk een presentatie wilt houden wil je natuurlijk goed uit je woorden kunnen komen. Bij logopedische ondersteuning wordt er altijd een behandelplan opgesteld. Vaak wordt er gericht op het versterken van de tongspier. Ook wordt er geoefend met het juist gebruiken van de tong tijdens het praten. Bij de ondersteuning kun je verwachten dat je wordt geholpen door één contactpersoon. Hierdoor wordt persoonlijke begeleiding mogelijk gemaakt.

Leave a Comment